Letterspel – The New York Times

ZONDAGPUZZEL — Dit is een van die zondagse roosters waar het lezen van de inleiding van Will Shortz voor het oplossen van invloed is op de ervaring. Hij schrijft: “Tina Labadie woont in London, Ontario. Dit is haar eerste New York Times-kruiswoordraadsel. Het heeft een van mijn favoriete soorten thema’s – een met veel verschillende ‘aha’s’. Het voorbeeld bij 118-Across, onderaan de puzzel, is een beetje anders dan de andere, zoals de kicker van een grap. Als constructie-opvulling wordt elke letter van het alfabet minstens één keer gebruikt in het voltooide raster.

Dat soort lof legt een hoge lat voor elke puzzel, laat staan ​​een debuut, en de langzame brander van een thema van vandaag stelt niet teleur. Ik kwam eindelijk bij die “aha’s”, maar niet vóór verschillende “uh-oh” -momenten toen ik me zorgen maakte dat ik iets miste. Een beetje spanning maakt het oplossen nog beter.

47A. Aanwijzingen zoals die van vandaag – “WW I-helm, informeel” – overtreffen een aanwijzing als “Stereotypische slijtage voor de paranoïde”, die ook dit item kan definiëren, met 16 tegen 1 in het Times-kruiswoordraadsel. Ik denk nog steeds aan samenzweringsfans als ik TIN HAT (of “The Wizard of Oz”!) zie.

79A. “Google ___” kan een paar dingen oplossen: “Docs” of “apps” zijn mogelijk, evenals de juiste invoer, MAPS. Dit is een tool die ik vaak gebruik om harde aardrijkskunde-trivia te controleren – vandaag heb ik IBADAN, de op twee na grootste stad van Nigeria, en de Golf van SIDRA volledig blanco getekend.

101A. Dit is een lichtelijk mistige aanwijzing. “Kristalhelder” deed me denken aan iets dat gemakkelijk te begrijpen was voordat ik dacht aan iets dat echt transparant of LIMPID was, zoals een rustig zwembad. Dit is zo’n rustgevend woord, niet? Elke mogelijke definitie – een gelijkmatige stemming, de heldere toon van een instrument – is neutraal en ontspannen.

3D. Ik ben onder de indruk van iedereen die zo’n aanwijzing meteen krijgt; Ik had kruisen nodig. De “jazzzangeres geboren Eunice Kathleen Waymon” is NINA SIMONE, die haar eigen alias koos toen ze begon met zingen in bars, om te voorkomen dat ze in de problemen zou komen met haar moeder.

19D. ‘Introductiecursus’ klinkt academisch, maar het is een culinaire verwijzing naar SALADES.

61D. Dit is een van de vele aanwijzingen in de vulling waarvan ik dacht dat die in de themaset zouden kunnen zitten. “Ze zijn gevuld met X’en” zou kunnen verwijzen naar de letter X, het Romeinse cijfer 10 of, mogelijk, een zeer lucratieve schatkaart. Ik verwachtte geen BALLOTS, die inderdaad met kruisjes kunnen worden gemarkeerd. (Het lijkt echter riskant.)

Dit is een ander thema met gepaarde ingangen – we hebben er de laatste tijd een paar gezien, en ze voegen een mooie afleidingslaag toe aan het oplossen, zelfs wanneer de twee ingangen verbonden zijn in de aanwijzingen of in de digitale puzzelpresentatie. Er zijn zes paren in de themaset en het zijn allemaal geweldige voorbeelden van ‘Letterplay’, zoals de titel van de puzzel aangeeft. Er is ook een nette numerieke component die ik pas opmerkte toen ik de dingen voor de tweede keer doornam.

Je zult waarschijnlijk thema-items in willekeurige volgorde tegenkomen en oplossen – dat heb ik zeker gedaan. De eerste die ik zeker wist, was op 42-Across, ‘Bier vernoemd naar een grondlegger’, wat SAM ADAMS is en waarvan ik aannam dat het gewoon een normale, onschadelijke vulling was. Deze aanwijzing bevindt zich toevallig dicht bij de gepaarde invoer, namelijk 52-Across: “DST-starttijd … of een hint naar 42-Across.” Daar viel me niets op. Ik kwam bij 90-Across, “Club voor boerenkinderen … of een hint naar 97-Across”, en dacht dat het “4-H” moest zijn. Als de invoer niet vijf letters lang was geweest, had ik waarschijnlijk HHHH geprobeerd; in plaats daarvan ging ik er een tijdje op zitten en probeerde 97-Across, ‘Secretive’. Vanwege enkele kruisende letters kreeg ik deze invoer goed: HUSH-HUSH. Of, realiseerde ik me, HUSH-HUSH – die vier H’s moeten iets betekenen.

Door de plaatsing van OAHU, QUIT en JACUZZI kwam ik uit op 27-Across next. “Bezoeker van een website, in analytisch jargon”, is UNIEKE GEBRUIKER. De begeleidende aanwijzing is op 71-Across, “23e in een reeks … of een hint naar 27-Across.” We hebben te maken met “Letterplay”, dus de serie die in je opkomt is natuurlijk alfabetisch, maar wat betekent “W” (de 23e letter) te maken hebben met de vermelding op 27-Across? Aha — UNIEKE GEBRUIKER bevat twee U’s, of een DUBBELE U.

DOUBLE U heeft me afgestemd op hoe ik 68-Across moet beantwoorden: “Top credit rating … of een hint naar 25-Across.” Die kredietwaardigheid (voor bedrijfsobligaties) is AAA, of TRIPLE A. Wat kan dat te maken hebben met 25-Across, “Niet waar?” Bedankt, kruisen! Deze had alleen zin toen ik hem reverse-engineerde; een regel die “niet waar” is, of recht, zou kunnen zijn: EENT EENN EENNGLE. Daar zijn je TRIPLE A’s.

Dus hoe zit het met 90-Across? “Quadruple” past niet; de invoer is VIER H. En hoe zit het met 52-Across, die “DST-starttijd …”? Dat is TWEE AM, verwijzend naar de TWEE “AM”s in SBEN ADVERTENTIEBENS.

Er zijn nog twee voorbeelden – een uitstekend paar woordspelingen op 89- en 115-Across en een variatie op 54- en 118-Across – die de grenzen van de numerieke reeks bepalen. (Zijn bijna toch een volgorde. Er ontbreekt “één” of “enkel”, en in plaats daarvan wordt NUL – TWEE – DUBBEL – DRIEVOUDIG – VIER – VIJF.) Die NUL-invoer is een genadeslag. 54-Across, “Gewichtloosheid … of een hint naar 118-Across”, is ZERO G. 118-Across is “de oproep van de honkbalaankondiger bij een homerun.” Wat zeggen ze? “Is het hier weg?” In dit geval is het een meer spannende verklaring, die, met ZERO G’s, luidt, OIN OIN ONE.

Abonnees kunnen een kijkje nemen in de antwoordsleutel.

Probeer je terug te gaan naar de puzzelpagina? Hier.

Wat dacht je?

Leave a Comment